Sistemul endocrin este un sistem de glande raspandite peste tot in corp, care elibereaza hormoni esential pentru a va mentine organismul in stare optima de functionare. Majoritatea acestor hormoni fac ceea ce face si bunica – o multime de fapte bune, fara a exista cineva care sa le observe, iar dvs duceti o viata confortabila.


In timp ce multi dintre noi au tendinta de a asocia hormonii cu adolescentii sau cu pozele lui Pamela Anderson, acestia joaca un rol in tot ceea ce facem: in felul in care facem fata stresului, in felul in care absorbim grasimile si in modul in care ne reproducem. Emotiile ne controleaza hormonii prin schimbarile biochimice din creier. Teama de exemplu este insotita de producerea de anumite elemente chimice care ne pot face sa fim in stare de alerta, gata sa fugim, in timp ce placerea declanseaza eliberarea altor substante chimice care calmeaza si relaxeaza.
In corpul dvs exista o sumedenie de organe si glande care secreta substante, elemente nutritive si hormoni. Hormonii regleaza in primul rand unele senzatii care nu au o explicatie psihologica, cum ar fi oboseala, atractia sexuala si preferinta pentru vremea calda sau cea rece. Dar cea de-a doua si adesea cea mai neglijata realitate este rolul pe care-l joaca is sistemul endocrin tensiunea arteriala.

Unele persoane iau in ras ideea unei conexiuni minte-trup, punand-o pe seama vreunei filosofii orientale absurde, cu nimic mai eficienta decat placebo. Glanda pituitara este  legatura fiziologica dintre sange si creier. Aflata in creier, aceasta glanda reprezinta sistemul central de control al functiei endocrine – ea trimite semnale catre glandele sin intregul corp ca sa elibereze diferiti hormoni ce dicteaza felul in care va simtiti! Este modul in care se realizeaza conexiunea minte-trup: toate senzatiile dvs sunt reactii psihologice, fiziologice si chimice. Din pacate nu vom discuta acum despre importanta variatiei in nutritie, modul de alimentatie, calitatea si durata somnului si alti parametri care influenteaza directsistemulendocrin.

In multe feluri, hormonii reprezinta niste reglaje ale organismului. Ei regleaza rezerva de energie, rezerva de apa si nivelul de incalzire, capacitatea de a face fata stresului. Regleaza chiar si capacitatea de a concepe o noua fiinta si dorinta de a face sex, atat la femei cat si la barbati. Dar pana si cele mai mici abateri de la nivelurile normale pot produce slabiciune, oboseala sau dezinteres. Aceasta este una dintre cele mai misterioase ecuatii ale corpului. Hormonii controleaza unele dintre cele mai putin cunoscute aspecte ale trupului, carora adesea nu le acordam atentia cuvenita. Retineti: daca nvelurile hormonale nu sunt optime atunci nici creierul dvs. nu va functiona in cele mai bune conditii!

Modalitati de a pastra in echilibru nivelul hormonal:

a) Controlati-va tensiunea arteriala

Poate aveti impresia ca discutia despre tensiunea arteriala tine de capitolul despre inima si artere – si chiar asa este pentru ca tensiunea arteriala se refera la volumul si presiunea sangelui care calatoreste prin artere. Dar trebuie sa vorbim despre ea si aici, fiindca are un efect major asupra functionarii sistemului endocrin. Hipertensiunea arteriala accelereaza imbatranirea si amplifica simptomele asociate cu diabetul, duce la blocaje renale si multe alte afectiuni legate de hormoni; ea poate fi provocata de probleme cu tiroida, glandele suprarenale sau rinichii.
Valoarea optima a tensiunii arteriale este de 115/75. La acest nivel imbatranirea decurge cel mai lent. Fireste exista moduri de a micsora tensiunea arteriala precum medicamente, sport si alimentatie. O metoda excelenta, care aduce beneficii intregului sistem endocrin, este eliminarea kilogramelor in plus. Supraponderalitatea mareste nu doar tensiunea arteriala, ci si riscul imbolnavirii de diabet! Faceti miscare mai ales daca sunteti predispus diabetului: sistemul endocrin elibereaza insulina care transporta combustibilul bazat pe glucoza catre muschi si mareste eficacitatea insulinei, glucoza ajungand astfel la celule, unde va fi utilizata, in loc sa ramana in sange. de fapt rareori se intampla ca la persoanele care fac miscare sa nu scada nivelul de zahar din sange.

b) Interesati-va de medicamentele care va sunt prescrise
c) Mancati pentru a va simti mai bine
d) Faceti analize pentru tensiune arteriala, tiroida, glicemie

Daca va confruntati cu scaderea libidoului, impotenta sau alte simptome legate de sexualitate, ar fi bine sa verificati valorile testosteronului sau ale estrogenului si progesteronului.

Nota: Ascultati-va organismul, priviti-va si analizati-va din afara lui! Daca e ceva ce nu va place modificati acum!

Sursa: „Tu, ghid de functionare” de Dr. Michael F. Roizen