Picatura de sanatate

VOINTA PIERDE LUPTA CU HORMONII. Offf…alta teorie…te iei cu mainile de cap…

Iata explicatia de ce nu reusesti sa slabesti sau de ce nu te mentii.

La finalul articolului gasesti si solutia.

Desi poate de-a lungul timpului ai tinut nenumarate cure de slabire,  totusi nici astazi nu ai ajuns la greutatea ta ideala.

Suntem multi nutritionisti, din ce in ce mai multi…., insa cu adevarat DOAR TU poti fi nutritionistul tau, abia atunci cand intelegi putin cum functioneaza corpul tau.

Problema slabitului NU ramane intotdeauna DOAR in zona numarului de calorii consumate zilnic.

De ce?!

Pentru ca VOINTA, de cele mai multe ori, pierde lupta cu neuropeptidele si hormonii responsabili cu greutatea corporala, greutate corporala care este direct influentata de senzatia de foame, de cea de satietate, de poftele de nestapanit…, iar acestea la randul lor sunt dereglate de functionarea deficitara a SISTEMULUI HORMONAL, al celui ENDOCRIN.

Glandele noastre endocrine si exocrine sunt cele care transmit mesajele in interiorul organismului, de la un organ la altul, de la o celula la alta, cat si mesaje ce tin de perceptia noastra exterioara, astfel fiind explicata latura medicinei numita psihosomatica, cea care se ocupa de reflexia, influenta emotiilor la nivelul corpului nostru fizic.

Astfel, axa creier-intestin-microbiom influențează comportamentul nostru alimentar.

Alterarea microbiomului intestinal(totalitatea bacteriilor “prietenoase”, rezidente in intestin care au o relatie simbiotica cu organismul nostru) poate să conducă fie către anorexie(când microbiomul favorizează prevalența hormonilor și peptidelor anorexigene GLP-1, peptida YY, colecistokinina, peptide din familia factorului eliberator de corticotrofină), fie obezitate (când predomină efectele grelinei sau neuropeptidei Y).

Solutia:

Slabitul ARE NEVOIE DE O ABORDARE HOLISTICA

Ce inseamna aceasta?

 • insanatosirea florei intestinale, a mucoasei aparatului digestiv, cu ajutorul curelor de detoxifiere si deparazitare, prin aportul unor alimente sau suplimente ajutatoare in acest sens
 • echilibrarea aportului caloric
 • alegerea alimentelor corecte dpdv nutritional si eliminarea acelora daunatoare sanatatii. Doar in acest fel, organismul, la nivel intracelular, obtinand nutrientii necesari bunei functionari, nu va mai da continuu senzatia de foame sau pofta de dulce si/sau sarat
 • combinarea corecta a alimentelor care determina timpi de digestie scurti, ramanand astfel suficient timp pentru ca organismul, prin organele raspunzatoare cu procesele de detoxifiere, regenerare, reintinerire, sa-si faca bine treaba
 • completarea in functie de nevoi a tabloului nutritional, cu ajutorul suplimentelor alimentare
 • stabilirea unui orar al meselor in functie de varsta, sex, efort fizic, sau posibilitati proprii
 • Detectarea emotiilor/traumelor sabotoare- acelea care determina mancatul compulsiv. Echilibrarea acestora prin constientizare-etapa extrem de importanta in procesul de vindecare
 • Detectarea tiparelor mentale, a convingerilor gresite in ceea ce priveste aspectul fizic, hrana, sau comportamentul alimentar
 • (re)imprietenirea cu sportul/miscarea- identificarea metodei celei mai potrivite persoanei in functie de stilul actual de viata, de greutatea corporala actuala sau de progamul zilnic
 • Identificarea metodei proprii, celei mai potrivite, pentru a reeduca senzatia de foame sau pe cea de satietate
 • Identificarea celei mai bune metode de relaxare, potrivita stilului si preferintelor proprii.

Relaxarea este in egala masura valoroasa asemenea miscarii care accelereaza metabolismul, sau aportului caloric corect care determina numarul de celule adipoase, deci greutatea corporala ideala, RELAXAREA  aduce echilibrul la nivel hormonal.

 • si nu in ultimul rand, BUCURIA, OPTIMISMIL-aceasta stari care sunt motorul in orice proces de vindecare(pentru ca, da… si obezitatea/anorexia, in orice stadiu ar fi, este o boala).

Invata sa traiesti cu BUCURIA VIETII.

Privind din aceasta perspectiva problema slabitului, vom putea spune cu certitudine, ca DOAR dorindu-ne sa slabim, FARA a avea un suport din partea unui bun specialist cu privire holistica, PIERDEREA/CASTIGAREA Kg-lor (ne)dorite, ramane o problema nerezolvata complet sau rezolvata temporar, ramane o frustrare carata o viata intreaga, care… din pacate, vine la pachet cu multe boli.

Si iti mai spun inca un mic secret: poti fii propriul tau specialist cu aceasta abordare holistica, INSA…., atentie, documenteaza-te bine si… FOARTE BINE, pentru ca nu este suficient sa vezi acul cantarului mergand spre stanga, ci este important cum ajunge acolo, cu ce pret sau cu ce beneficii.

Adriana Giugula Nutritionist&Terapeut